over mij

Mijn visie op verbindend leiderschap

Mijn visie op verbindend leiderschap werd gevormd door mijn werkervaring als bestuurder en directeur in de afgelopen 25 jaar. Daarnaast nam ik deel aan diverse leiderschapstrainingen en bestuurlijke netwerken, die me een beeld gaven van de verwachtingen die over leiderschap leven. Dat gaf me een stevige ondergrond en veel praktijkervaring in de publieke sector.

Alle boekenwijsheid zorgde ervoor dat ik verantwoorde keuzes maakte. Maar ik leerde er niet door verbinden. Het zijn vooral mijn persoonlijke ervaringen die mij een eigen kijk op het leiderschap van nu hebben gegeven. In de praktijk van het werk als bestuurder breng je namelijk jezelf als belangrijkste instrument mee.

Persoonlijke missie – je levenskunst

Van de beste leiderschapstraining die ik heb gedaan, leerde ik dat levenskunst de ultieme voorwaarde voor groei in je leiderschap is. Wie zijn persoonlijke missie goed kent, weet bovendien beter welke professionele keuzes er haalbaar zijn. Dat is meestal niet iets dat we in onze opleiding of trainingen leren. Mede daardoor besteden we niet altijd voldoende aandacht aan de vraag of we nog aan onze missie werken. Als je hard werkt en lange dagen maakt, word je soms geleefd. Maar soms voelen we wel, dat we iets aan het doen zijn waar we niet (meer) achter staan. Of dat niet aankomt, bij de mensen waarmee of waarvoor we werken.

Professionele missie – je verbindingen en grenzen

Een behoorlijk deel van mijn loopbaan leefde ik in twee werelden. Een buitenwereld, waarin ik mijn werk deed en mijn binnenmens ondergeschikt had gemaakt. Zo was het mij geleerd: privĂ© en zakelijk moet je scheiden. Tot het punt dat het mij in beide werelden opbrak. Ik kreeg fysieke klachten, die ik eerder nooit had ervaren. En ik kreeg in mijn werk de feedback die ik niet eerder had ontvangen. Feedback is altijd een cadeautje, maar het duurde even voordat ik het geschenk ‘grenzen’ dankbaar kon uitpakken.

Toen dat gelukt was, ontstond er meer ruimte. Uiteindelijk ontdekte ik hoe mijn levenskunst en verbindend leiderschap konden samengaan. Mijn leven werd daardoor stukken leuker en mijn werk ook effectiever. Mijn stakeholders leerde ik beter mee te nemen. Ik nam mijn eigen bestuurlijke en persoonlijke ruimte in. We voerden een besturingsvisie door waarin iedereen zijn rol neemt door zijn professionele zelf te zijn. Alle betrokkenen te vragen om helpende bijdragen, waar nodig door hen ook te begrenzen in hun verwachtingen of gedrag. En zo leerde ik mijn eigen pad in leiderschap te volgen. Die wisselwerking tussen de binnen- en buitenwereld van leiderschap inspireert mij.

Inspiratie voor verbindend leiderschap

In 2020 ben ik begonnen ook het persoonlijk en professioneel leven van vrouwelijke leiders te onderzoeken. Verbindend leiderschap zie ik als een vrouwelijke kwaliteit. Besturen met de menselijke maat. Ver weg van huis en duizend jaar terug in de tijd vond ik de eerste vrouw die mij inspireerde hier een eigenwijs boek over te schrijven. De kracht van verbinding is niet voorbehouden aan vrouwen, maar historische en hedendaagse vrouwen kunnen iedereen dienen als inspiratiebron.

Schrijver

Ik ben zelfstandig schrijver. Ik heb het boek De Binnenvrouw in eigen beheer uitgegeven in 2023.

Gastlezingen

In 2024 verzorgde ik de strategische onderdelen van een leiderschapsprogramma. Vanaf 2025 verzorg ik gastlezingen vooruitlopend op mijn tweede boek over leiderschap. Thema’s van mijn lezingen zijn bijvoorbeeld complexiteit & leiderschap, governance van leiderschap en een democratische besturingsvisie. Ik baseer mijn verhalen over mijn ervaringen en studies naar leiderschap, waarbij het accent ligt op de dagelijkse praktijk in de publieke sector.

Toezichthouder

Naast mijn werk als onderwijsbestuurder ben ik Toezichthouder sinds 2019. En daarnaast ben ik vrijwillig vice-voorzitter van Humanitas Twente sinds 2024. Wil je lezen over de stappen in mijn loopbaan, neem dan een kijkje op mijn LinkedIn profiel.

Met hartelijke groet,

Manon